Sala de Prensa

Comunicat de premsa conjunt de les OPAS de Menorca

12/05/2023 Situació del sector làcti de Menorca.

COMUNICAT DE PREMSA

El passat dimarts 9 de maig, reunits els principals representants de les 3 OPAS menorquines, AGRAME, FAGME i UNIÓ DE PAGESOS DE MENORCA, van acordar redactar i presentar el present comunicat de premsa en relació a les recents notícies de que algunes indústries lleteres i de transformació de productes làctics han aplicat una baixada en el preu de compra de llet i derivats als productors.

Com no podia ser d´altre manera, aquest fet ha causat un fort malestar entre els ramaders, que tot i l´important increment del preu de la llet durant el darrer any, a Menorca no vam arribar en cap moment a rebre els preus que es pagaven a la resta de l´Estat, que estaven a 0,60 €/litre de mitjana i que a Menorca la mitjana de l’any 2022 a Menorca es situa a 0.403€/l. Si bé és cert que a la península hi ha moviment de preus a la baixa, allà la mitjana del preu es mes de febrer de 2023 va esser de 0.603€/ltr. mentre que a Menorca sa mitja sa situa a 0.49 €/ltr.

Per altre banda els costos de produir a Menorca un litre de llet segueixen molt alts, entre 0,70 i 0,72 €/litre, i la tendència a curt plaç no sembla que sigui la baixada, tot el contrari, ja que a la península sofreixen un forta sequera les zones cerealistes i en alguns regadius s’han vist obligats a tallar l’aigua de reg a conseqüència de la sequera, el qual fa pensar que en els pròxims mesos seguiran pujant els preus dels farratges i cereals.

És per açò que el sector veu el risc de perdre producció de formatge amb D.O., que tants anys i esforços per part de tots ha costat dur al nivell actual, de gran qualitat i producte estrella de l’illa de Menorca. Els ramaders creim en que tots els actors implicats, ramaders, industria i distribució han de fer front comú per la defensa d’aquest producte i lluitar per un preu digne que permeti la viabilitat de les explotacions ramaderes. Tot açò davant una temporada turística que es preveu igual o millor que l’any anterior, i que l’any passat va buidar els estocs de formatge.

De moment, el que ja estan fent algunes explotacions, per no augmentar les pèrdues econòmiques, i davant la situació de baixada de preus, i que es veu com a única solució, és anar baixant la producció de llet de cara els mesos d’estiu, sacrificant vaques i ajustant les racions de menjar.

A Menorca s’ha passat de produir 50.332.998 litres el 2021 a 44.203.097 litres el 2022, o sigui hem baixat un 12% la producció de llet.

Per part de les OPAS de Menorca esperem que les mesures de davallar preus sigui puntual i no s’allargui en el temps, i lluitar per l’objectiu de pujar preus per arribar a cobrir els costos de producció, tal i com defensa la Llei de Cadena Alimentària.

UNIÓ DE PAGESOS DE MENORCA – FAGME - AGRAME

Compartir:
Archivo de noticias
Top