Sala de Prensa
Menorca aposta per la Biomassa i la Gestió Forestal com a motor de Sostenibilitat
Més de 50 professionals del sector forestal de Menorca, Mallorca i Catalunya van participar aquest dissabte al segon seminari organitzat per l’Associació d’Empreses Forestals de Menorca (ASEFOME) per tal de parlar sobre el potencial de la biomassa com a font energètica renovable pròpia de l’illa i necessària pel manteniment del paisatge i la prevenció d’incendis forestals. Durant l’acte, que va comptar amb l’assistència del Conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, Joan Simonet i el Consell de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Simón Gornés va quedà palès que actualment, els boscos de Menorca creixen a un ritme de 25.000 m³ anuals, però, en canvi només s'aprofitava un 13% d’aquest creixement. Aquesta realitat s’estava traduint en boscos densos amb un risc alt d’incendis i estrès hídric i per això la primera conclusió més evident era la necessitat d'una gestió forestal activa que permetés reduir aquests riscos i, alhora, generar valor econòmic a través de l’aprofitament de la biomassa i la producció de fusta de qualitat.
Claus per convertir el bosc de Menorca en un motor de bioeconomía i energia circular
El Director Adjunt de Transferència del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Francesc Cano, va posar l'accent en la importància de la bioenergia com a motor tractor per dinamitzar el sector forestal local. Cano va destacar que l’ús tèrmic de la biomassa no només reduïa els costos energètics, sinó que també fomentava una economia circular que beneficiava el territori. Durant la seva intervenció va fer palès la necessitat de la instal·lació de calderes de biomassa a través del lideratge del Consell Insular i edls ajuntaments. “Menorca pot fomentar el consum de biomassa i desenvolupar infraestructures que impulsin l’autosuficiència energètica amb l’exemple púbic” va detallar. També va fer referència a la diversificació de productes forestals perquè més enllà de la biomassa, va destacar l’oportunitat de produir materials innovadors com bioplàstics, fibres tèxtils i biocel·lulosa, generant més valor afegit. Finalment també va apostar per una educació i conscienciació social, insistint en la necessitat de trencar els prejudicis sobre la gestió forestal. “Tallar arbres amb criteris sostenibles no és un problema, sinó una solució que millora la salut dels ecosistemes” va afirmar.
Us de calderes de biomassa i planificació acurada de les instal·lacions
Al seu torn, l’enginyer industrial Jordi Brescó va parlar sobre l'ús de la biomassa com a font d'energia sostenible, centrada en projectes d'èxit que estaven en funcionament, fent èmfasi en la importància de la seva planificació acurada, incloent el disseny adequat de les calderes i les sitges d'emmagatzematge, per garantir la eficàcia, la seguretat i la viabilitat econòmica. També va voler recordar que la biomassa era energia i s’havia de mirar amb ulls de reduir la factura de la llum. “La percepció de la societat quan pensa en cremar bioenergia és la típica foto d'una ciutat plena de fum, com passava fa segles, però actualment, hi ha la tecnologia per reduir aquestes emissions amb una atmosfera neta” va detallar.
Tallar arbres per poder mantenir la salut dels boscos
Duranta la taula rodona que va tenir lloc, el President d’ASEFOME, Marcelino Hernández va destacar la importància de no percebre les empreses forestals com "assassines de boscos", sinó com a agents que contribueixen a prevenir incendis i mantenir paisatges vius. Va assenyalar que calien magatzems en terreny rústic per facilitar les operacions forestals i va posar en valor els programes com els ajuts LEADER. El Director Insular de Reserva de la Biosfera, David Vidal, va comentar la voluntat del Consell a treballar conjuntament amb ASEFOME, tal i com fan amb el conveni que s’està executant. També va explicar que els preocupava la gestió de biomassa, sobretot de cara a possibles incendis i que, tot i les iniciatives en marxa, com els plans municipals de gestió forestal, encara quedava molta feina a fer. Va explicar que alguns ajuntaments ja havien presentat projectes per instal·lar calderes de biomassa, com és el cas del Migjorn, però que el suport tècnic i la formació eren crucials perquè aquestes iniciatives prosperessin. Els participants van coincidir que la Reserva de la Biosfera havia de ser un exemple de biodiversitat i sostenibilitat, no només en paper sinó també en accions concretes. En aquest sentit, Vidal va subratllar que “calia passar dels plans als fets, materialitzant projectes al territori i conscienciant sobre la importància de la gestió forestal.” Un dels punts clau del debat va ser com involucrar la societat i els propietaris privats en la gestió forestal. El Cap de Secció d’IBANAT, Joan Santana va posar de manifest que el 96% dels boscos de Menorca eren privats, cosa que feia essencial una col·laboració estreta amb els propietaris. “Hem de traslladar a la societat que la motoserra no és un problema, sinó una eina per protegir els boscos i prevenir incendis. Tallar arbres no és sempre una pèrdua, sinó una manera de garantir la salut dels ecosistemes”, va explicar. La taula rodona va concloure amb una crida a l’acció conjunta. Els ponents van subratllar que la biomassa pot ser una eina fonamental per combatre el canvi climàtic, millorar la gestió forestal i promoure l’autosuficiència energètica. Però, com va recordar el moderador, “aquest canvi només serà possible si tots —administracions, empreses i societat— assumim la nostra responsabilitat i treballem en la mateixa direcció.”
Els boscos, camps d’acumulació d’energia infrautilitzada
A les conclusions del seminari, el Conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, Joan Simonet va destacar que la gestió forestal formava part d’una activitat agroforestal conjunta que integrava agricultura, ramaderia i boscos. El conseller també va ressaltar el potencial de la biomassa com a recurs energètic renovable i va instar a desenvolupar projectes innovadors, com l’aprofitament de residus agrícoles per generar energia. Simonet va subratllar el potencial de la biomassa com a recurs energètic renovable i infrautilitzat. "Els boscos són, literalment, camps d’acumulació d’energia. Hem de deixar de veure la biomassa com la gran desconeguda entre les energies renovables", va afirmar, posant èmfasi en la necessitat de difondre aquest model energètic a la població, especialment entre els centres escolars, per trencar amb la percepció que només la fotovoltaica o l’aerotèrmia són energies renovables. Simonet també va destacar la recent convocatòria d’ajudes per a la prevenció d’incendis, que havien donat suport a 220 projectes per a la neteja i manteniment de gairebé 300 hectàrees. Simonet va afirmar que aquesta és només una part de les accions previstes, que afegien mesures per fomentar la biomassa, prevenció d’incendis i sanitat forestal.
Tots els participants van coincidir que Menorca té tots els ingredients per liderar una transició cap a una economia sostenible basada en la gestió forestal i la bioenergia. Tot i això, van insistir que aquesta transició només serà possible amb una col·laboració estreta entre administracions, empreses i societat. "La biomassa és una oportunitat única per a Menorca. No només permet generar energia de manera sostenible, sinó que també ajuda a mantenir els boscos saludables, crear ocupació i enfortir l’economia local", van concloure els experts.