Sala de Prensa

Entrevista a la Presidenta d'ARTEME

21/03/2016

Com va entrar al món de l’artesania?

Sempre he tingut inquietuds artístiques i tot i no tenir referents familiars,  vaig estudiar disseny de joieria a l'Escola d'Art de Maó i després, primer gràcies a una beca i més tard pel meu compte, vaig anar a ampliar estudis a Anglaterra. Amb la intenció de muntar taller propi, vaig estar uns anys fent altres feines. El 2003 va ser el moment en que vaig decidir dedicar tots els meus esforços a aquest ofici de manera professional. En aquell moment, un dels socis de l'associació em va convidar a formar-ne part i així va ser com vaig conèixer ARTEME.

Des del 2013 és la Presidenta de l’Associació d’Empreses d’Artesania de Menorca, però ARTEME és una associació amb història, fundada al 1981, quin recorregut ha tingut ARTEME com associació durant tots aquest anys?

ARTEME participa activament i col·labora en tot el que fa a l’artesania en l’àmbit   institucional, per això actualment som membres de la Comissió Insular d’Artesania i del programa Leader del Consell Insular de Menorca, així com de la Comissió Balear d’Artesania del Govern Balear.

Vam ser els impulsors de la realització de la primera Fira d’Artesania de Menorca al recinte firal d’ Es Mercadal i més tard, vam participar en la creació del Centre Artesanal de Menorca, que justament aquestes dates està celebrant els seus primers 10 anys de  vida. També assistim a exposicions i fires insulars, nacionals i internacionals vinculades amb la professió artesana.

Quin paper té l’associacionisme a dia d’avui? Creu que segueix sent important per defensar els interessos del col·lectiu?

Tot i que costa que la gent es mobilitzi, i més quan els nostres oficis són tant diversos, crec que és molt important  seguir fent  feina per donar valor a l’artesania d’ofici, l’artesania professional.  L’artesania és cultura. Una cultura que mereix ser coneguda, valorada i apresa. També és interessant que hi hagi moments de reflexió i que es plantegin noves iniciatives.

ARTEME està formada per artesans d’ofici, professionals de diverses especialitats, alimentació, calçat, joieria, fusta, metall entre d’altres, que estimen el seu ofici i volen donar-lo a conèixer com a part de la història, de la tradició, convertint-la amb la seva continuïtat amb actualitat i innovació.

Quan de socis té a l’actualitat? Quins serveis proporciona ARTEME als seus associats?

Aquests darrers mesos, el nombre de socis a augmentat i actualment, ARTEME té 25 associats.

ARTEME proporciona als seus associats per una banda, serveis d’assessorament i administració; també, la tramitació de les diverses acreditacions que atorga el Consell Insular de Menorca com són les Cartes d'Artesà, Mestre Artesà, la cessió d'us de la Marca de Garantia "Artesania de Menorca" o dels ajuts per a la promoció i comercialització de l'artesania.

Actualment, com definiria el perfil d’empresa en el món de l’artesania? I quina valoració faria del sector?

No se si és fàcil definir un perfil concret d'empresa, ja que el plantejament és molt personal i crec que en realitat la paraula artesania engloba tantes maneres de fer com artesans hi ha i que actualment, no reflexa el que pensem que s'hauria d'entendre com a oficis artesans... d'aquí la nostra necessitat d'insistir en aquesta idea de professionalitat amb la que ens sentim més identificats. El que sí diria és que la gran majoria dels artesans fèiem feina de manera individual als nostres tallers i que després cadascun segons la seva realitat, es planteja el tema de la comercialització a la seva manera. 

Pot ser un reclam turístic l’artesania de Menorca?

Crec que sí: penso que l'oferta de l'artesania d'ofici, és un bon reclam per la gent que  arriba a Menorca cercant un producte diferent, amb ànima. Des de l'Associació  pensem que és important fer-nos present a la visió que s'ofereix de la Menorca   cultural, innovadora i de qualitat. Amb aquesta idea, les darreres accions de promoció que hem dut a terme gràcies al suport del Consell Insular de Menorca, han estat  refer el nostre web corporatiu perquè la informació, tant la referent a l'Associació com la de  cada associat, estigui actualitzada i  sigui més clara i accessible; també estem presents  a Facebook;  l'any passat vam editar un nou fulletó en diferents idiomes amb les   dades de contacte de tots els  associats que es distribueix a les oficines d'informació turística, i una de les actuacions previstes per aquest any és editar uns vídeos  promocionals actualitzats que ens permeti difondre el que fem a webs i xarxes socials. .

Quin distintius hi ha actualment per donar valor als artesans d’ofici, com a segell de qualitat?

Els artesans que formen part de ARTEME compten amb alguna o diverses de les acreditacions de qualitat i reconeixement per exercir una activitat artesana que atorga el Consell Insular de Menorca.

Les tres acreditacions que poden sol·licitar els artesans segons la trajectòria professional o forma jurídica de l’empresa són, la carta d’artesà, la carta de mestre artesà i el document de qualificació artesanal. Totes elles instruments de garantia de qualitat.

La màxima distinció a un artesà atorgada pel Consell Insular de Menorca a proposta d’entitats, com els ajuntaments, associacions o el Govern de les Illes Balears, és la carta de mestre artesà honorífic.

Per altre banda,  fa uns anys el Consell també va crear la Marca de Garantia "Artesania de Menorca" i cedeix el seu ús als artesans professionals que acompleixen una sèrie de requisits establerts.

Quin suport es podria demanar a les Administracions Públiques per afavorir aquest sector, si considera que és necessari.

Crec que és interessant que segueixin concedint-nos suport per realitzar accions que d'altre forma seria inviable dur a terme i que segueixin treballant en la revisió de les Cartes d'artesà i de la Marca de Garantia de Menorca.

Compartir:
Archivo de noticias
Top